вівторок, 29 жовтня 2019 р.

Бібліотеки Польщі та Данії


            Міжнародний бібліотечний обмін досвідом між бібліотеками Польщі, Данії та України відбувася на семінарі «Бібліотека: нові концепції та сервіси» 24-25 жовтня 2019 року, організований УБА на базі Центральної бібліотеки ЦБС м. Києва. На заході 3 спікери з Данії поділилися інформацією про статистику бібліотек, програмами їх роботи, мережею та їх фінансуванням, архітектурними шедеврами та цікавими проектами. Всі бібліотечні послуги надаються в датських бібліотеках на безоплатній основі, фінансова підтримка переважно йде на місцевому рівні, створена ієрархія з 6 центральних бібліотек, що надають методичну допомогу, допомогу у добірці фонду, підвищенні кавліфікації бібліотекарів. Близько 22 років тому датські бібліотеки пережили реорганізацію та зменшення їх кількості в двічі за рахунок витіснення з мережі менш конкурентно здатних проводити свою діяльність, бо держава не підтримує бібліотеки ні законодавчо, ні матеріально. 


 





           Бібліотеки Польщі відрізняються автоматизованістю своїх процесів, багатоповерховістю та розгалудженістю. В Польщі налічується 9567 бібліотек, з них близько 8000 є пубічними. Бібліотеки пристосовані для людей з інвалідністю. Проекти реалізуються в бібліотеках на кошти грантів ЄС, вони пропонують інтегровані сервісів книг для різних категорій читачів: Lubimyczutac.pl, zukam ksigzki.pl, Aplikacja mobilnа. 
Учасникам семінару 2-го дня запропонували розбитися на 4 команди та взяти участь в мозковому штурмі по створенню нових послуг у бібліотеці та  нових партнерів на основі отриманих знань від міжнародних експертів. 

Немає коментарів:

Дописати коментар