вівторок, 29 жовтня 2019 р.

Гендерна рівність в політиці


        26-27 жовтня 2019 року в Києві пройшов поглиблений тренінг для жінок з проведення виборчої каманії від Національного Демократичного Інституту. На тренінгу була присутня представник від бібліотеки-філії №9 Хмельницької міської ЦБС Шевчук Людмила. Йохан Хамелс - міжнародний тренер з Канади розповів про виборчу систему в Бельгії та Канаді. Там кандидати можуть балатуватися від партії, причому голосування проходить у 2 етапи. Спочатку голосування всередині партії між різними кандидатами, а вже потім голосування виборців за кандидата від партії в певному окрузі. За їх виборчим законодавством в них немає одномандатних та багатомандатних округів, заборонена реклама на телебаченні та радіо, великі бігборди.  В Бельгії самовисування кандидата заборонено. Та вони, навідмінно від нас, можуть проводити агітацію в день голосування. Багато кандидатів беруть гроші на свою передвиборчу кампанію у великих корпорацій, а потім лобіюють їх інтереси в сенаті. 
         За статистикою, в Україні у Верховній Раді представлено 21% жінок, у Бельгії - 40%, у Канаді - 29%. Хоча жінка має бути представлена в політиці порівну з чоловіком. Та пробитися туди незалежно від країни для жінок дуже важко. 
         Важливим для досягнення цілей кандидата є його передвиборча програма, слоган та професійна команда прихильників та однодумців, які можуть допомогти фінансово, або надати свій час чи інший ресурс для перемоги. За кордоном популярним є збір коштів на свою передвиборчу кампанії шляхом файндрайзингу- залучення фінансів від громадян.
        Потенційні виборці поділяються на прихильників, невизначених та неприхильників. Ці виборці можуть прейти з однієї категорії в іншу. На тренінгу учасники навчалися складати та представляти своє ключове повідомлення для виборця та планувати виборчу кампанію. Всі учасники вкінці тренінгу отримали сертифікати та  роздатковий матеріал.


Немає коментарів:

Дописати коментар