понеділок, 13 квітня 2020 р.

Крашанки, писанки, поробки на пасху

Виставка писанок

             Символом хрестиянського свята Пасхи є писанка. Традиція писати писанки сягає своїм корінням в сиву давнину, коли наші пращури пееносили на орнамент свої звичаї, побажання та віру. Писанка стала символом нового життя воскресіння Бога. 
               В розписі  писанки можуть бути використані як геометричні фігури, так і елементи рослинного і тваринного світу. Кожен регіон України мав свої традиції розпису, що проявлялося у переважаючих орнаментах і кольорах. Найдавнішими вважаються крашанки - це писанки одного кольору. Згодом виникли багатоколірні писанки, в яких застосовувались різноманітні природні барвники. 

Жовтий, золотистий, оранжевий кольори писанки впливають на людину подібно до сонячного проміння, дають радісний, світлий настрій. В писанці означають тепло, надію, небесні світила, врожай в господарстві.

 Червона барва символізує добро, радість життя, для молодих - надію на щасливий шлюб. Саме червоне яйце є головним символом Воскресіння, жертовності і небесного вогню.

Зелений колір означає весняне пробудження природи, надію на гарний врожай.

Блакитний - небо, повітря, а також здоров'я.

Бурий, коричневий - землю і її приховану життєдайну силу.

Чорний колір - колір ночі, потойбіччя, всього невідомого і таємного. В писанці, будучи тлом, виявляє силу інших кольорів, так само, як в житті темрява дає змогу зрозуміти, що таке світло. Також символізує нескінченність життя людини, продовження буття після смерті.

Багатоколірна писанка є символом родинного щастя, миру, добробуту.
Темні писанки писали на проводи, як вираз поваги до тих, хто відійшов у інший світ.
5 технік створення великодніх писанок
1. Техніка розпису писанок воском
Розпис роблять бджолиним воском. Нанесення воску чергують із поступовим фарбуванням яйця у від світлого до темного кольору. В кінці яйце нагрівають і знімають віск.
Можна фарбувати варене чи порожнє яйце. Якщо писанка призначена для їжі, варто використовувати лише харчові барвники
2. Розпис великоднього яйця гравіюванням
Такі Великодні яйця називають шкрябанками". Для їхнього створення потрібно мати лише яйця, фарбу та будь-який гострий предмет.
Для створення писанок у цій техніці спочатку потрібно розфарбувати яйця в один колір натуральними барвниками та висушити шкаралупу протягом доби, щоб барвник затвердів. Далі за допомогою гострого інструмента "вишкребти" на яєчній шкаралупі бажаний орнамент.
3. Натурально-листова техніка
Цей метод полягає в тому, що до яйця прикладають листя рослин, обмотують ганчіркою, обв'язують ниткою і в такому вигляді відварюють у лушпинні цибулі або вже зварене яйце опускають ненадовго у фарбу.
Після цього ганчірку і листочок знімають, а на яйці залишається його відбиток.
4. Писанки-мальованки
Це яйця розписані акварельними фарбами, гуашшю або спеціальним лаком за допомогою пензлика.
5. Тичковий розпис
Для розпису яєць у цій техніці знадобляться ватні палички, акрилові фарби, пензлі, губка, ватяні диски, та соняшникова олія або меблевий лак.
          Пропонуємо Вам переглянути відео писанок, виготовлених майстрами Хмельницької школи "Нікош".




           

Немає коментарів:

Дописати коментар