середа, 1 квітня 2020 р.

Інклюзія і освіта

Хмельницька міська рада
Управління культури і туризму
Хмельницька міська централізована
бібліотечна система
Бібліотека-філія №9

 «Інклюзія в новій українській школі»
Інформаційний список літератури
для всіх вікових категорій

  
Хмельницький, 2020

У виданні: рекомендований інформаційний список літератури – книг  для освітніх працівників, психологів, педагогів, дітей та батьків та всіх читачів, кого цікавить дана тематика.
Підготувала:
Провідний бібліотекар бібліотеки-філії №9
Хмельницької міської ЦБС

Шевчук Л. І.
26.03.2020 р.

Бібліотека-філія№9
Хмельницької міської ЦБС
вул. Гастелло, 16
м. Хмельницький, 29009
Сайт: www.cbs.km.ua
Блог Biblionews:

Інклюзивне навчання (освіта) – це система освітніх послуг, що забезпечує реалізацію права на освіту осіб з особливими освітніми потребами, а також їх соціалізацію та інтеграцію в суспільство.
Концепція інклюзивної освіти відображає одну з головних демократичних ідей – усі діти є цінними й активними членами суспільства. Навчання в інклюзивних класах закладів загальної середньої освіти є корисним як для дітей з особливими освітніми потребами, так і для дітей з типовим рівнем розвитку.
В інклюзивних класах наголошується на розвиток сильних якостей і талантів учнів, а не на їхні фізичні або розумові проблеми. Взаємодія з іншими дітьми сприяє когнітивному, фізичному, мовленнєвому, соціальному та емоційному розвитку дітей з особливими освітніми потребами. При цьому діти з типовим рівнем розвитку демонструють відповідні моделі поведінки дітям з особливими освітніми потребами і мотивують їх до цілеспрямованого використання нових знань і вмінь.
В інклюзивних класах взаємодія між учнями з особливими освітніми потребами та дітьми з типовим рівнем розвитку сприяє налагодженню між ними дружніх стосунків, завдяки чому діти вчаться природно сприймати і толерантно ставитися до людських відмінностей, стають більш чуйними, готовими допомогти.
Організація інклюзивного навчання передбачає надання дитині з особливими освітніми потребами психолого-педагогічної корекційної допомоги.
У Новій українській школі заохочується інклюзивна освіта. Для учнів з особливими потребами створюються умови для навчання спільно з однолітками. Інклюзія означає розкриття кожного учня за допомогою освітньої програми, яка є достатньо складною, але відповідає його здібностям. Вона враховує потреби, а також спеціальні умови та підтримку, яка забезпечується медико-соціальним та психолого-педагогічним супроводом.
Інклюзивна освіта, надання психолого-педагогічної підтримки та здійснення корекційно-розвиткової роботи з дітьми з особливими освітніми потребами також вимагають принципово інших засобів і методів оцінювання здобувачів освіти, відповідно до вікових, психофізіологічних та індивідуальних особливостей.
Активне застосування сучасними педагогами методики формувального оцінювання є одним із ключових чинників якісної освіти в Новій українській школі.
Формувальне оцінювання – це цілеспрямований неперервний процес, під час якого формується культура спільного обговорення у класі, розвиваються навички критичного і творчого мислення, а також формується середовище, що заохочує учнів запитувати. Формувальне оцінювання підтримує впевненість учнів у тому, що кожен із них здатен покращити свої результати, оскільки учням наводяться приклади того, що від них очікують.
У Законі про освіту виокремлено статтю 20 «Інклюзивне навчання», згідно з якою інклюзивні класи утворюють обов’язково у разі звернення батьків дітей з особливими освітніми потребами. Окрім того, затверджені:
·         Положення про інклюзивно-ресурсний центр
·         Положення про ресурсний центр підтримки інклюзивної освіти
·         Типова освітня програма спеціальних закладів загальної середньої освіти І ступеня для дітей з особливими освітніми потребами (наказ МОН від 25.06.2018 № 693)
 Для вчителів початкової школи в 2018 році при створенні  класів в Новій українській школі був розроблений онлайн-курс від EdEra.  Дистанційний курс знайомить вчителів з новим Державним стандартом початкової освіти та методиками компетентністного навчання. Це один із обов'язкових етапів підвищення кваліфікації педагогів.
Пропонуємо Вашій увазі список літератури з фонду бібліотеки-філії №9, з якої Ви можете отримати більш вичерпну інформацію з цього питання.

Комплексна реабілітація інвалідів [Текст] : монографія. Кн. ХVIII / за заг. ред. І. М. Азарського / 50 років лікувальної роботи/. – Хмельницький : [б. в.], 2015. – 300 с.
Книга описує досвід роботи авторів із дітьми та дорослими з остеохондрозом, слабоумством, черепно-мозкові травми, церебральний параліч, педагогічно занедбані.
Литовченко, С. В.
Дитина з порушенням слуху [Текст] : [навч.-метод. вид.] / С. В. Литовченко, В. В. Жук,                        О. М. Таранченко. – Харків : Ранок : Кенгуру, 2018. – 56 с. – (Інклюзивне навчання за нозологіями).
Книга призначена для батьків, що стикаються з проблемами порушення слуху, педагогів і вихователів інклюзивних навчальних закладів. В ній розміщена інформація про особливості розвитку такої дитини, викладені прийоми її навчання і виховання.
Павелків, Роман Володимирович.
Дитяча психологія [Текст] : навч. посіб. / Р. В. Павелків, О. П. Цигипало. – Київ : Академвидав, 2010. – 432 с. – (Альма-матер).
 У посібнику викладено основні засади дитячої психології, та розкритий зміст формування, навчання та виховання особистості дошкільника. Книга буде корисна для батьків, вихователям дошкільних навчальних закладів.

Плахтій, Петро Данилович.
Основи шкільної гігієни і валеології : теорія, практикум, тести [Текст] : навч. посіб. / П. Д. Плахтій,  В. К. Підгорний, Л. С. Соколенко. – Кам'янець-Подільський : Буйницький О. А., 2009. – 332 с.
Посібник розкриває принципи раціонального харчування, небезпеки для здоров`я школяра, фізичні вправи та загартовування, гігієну. Викладений матеріал цього посібника буде корисний для вчителів, методистів, учнів .
Рібцун, Ю. В.
Дитина з порушеннями мовленнєвого розвитку [Текст] : [навч.-метод. вид.] / Ю. В. Рібцун. – Харків : Ранок : Кенгуру, 2018. – 40 с. – (Інклюзивне навчання за нозологіями). – Бібліогр. : с. 38-39.
В посібнику розкриваються процеси формування звуковимовної системи у дітей з різними мовленнєвими розладами. Ця книга буде корисна для батьків та педагогів.
Трикоз, С. В.
Дитина з порушеннями інтелектуального розвитку [Текст] : [навч.-метод. вид.] / С. В. Трикоз,          Г. О. Блеч. – Харків : Ранок : Кенгуру, 2018. – 40 с. – (Інклюзивне навчання за нозологіями). – Бібліогр. : с. 40.
У цьому посібнику розглядаються особливості інтелектуальних порушень у дітей, професійна орієнтація у майбутньому житті дитини, психологічний розвиток і навчання такої дитини. Ця книга буде корисна для батьків та педагогів. 

Немає коментарів:

Дописати коментар