пʼятниця, 12 жовтня 2018 р.

"Дванадцять апостолів"

                    В бібліотеці-філії №9 Хмельницької міської ЦБС проходить виставка макету корабля, виготовлена читачем Польшинем Валерієм Олександровичем.

 Дванадцять апостолів» - російський вітрильний лінійний корабель I рангу, спущений на воду на Миколаївській верфі в 1841 році. Згодом зі стапелів зійшли два аналогічних корабля: «Париж» (1849) і «Великий князь Костянтин» (1852). Входив до складу Чорноморського флоту, брав участь в обороні Севастополя, в ході якої в лютому 1855 був затоплений. Восени 1861 роки після невдалої спроби підйому підірваний. Зображено на восьми полотнах І. К. Айвазовського, в тому числі на картині «Корабель" Дванадцять апостолів "» (1897).
26 вересня (8 жовтня) 1835 року імператор Микола I затвердив склад суден Чорноморського флоту, що включав в себе три лінійних корабля I рангу. Новий корабель такого класу був закладений на Миколаївській верфі 4 жовтня 1838 року 28 жовтня він отримав ім'я «Дванадцять апостолів». 
На «Дванадцяти апостолів» вперше в російському суднобудуванні була застосована система кріплення трюму.
Внутрішнє оздоблення корабля було розкішним, так що деякі офіцери порівнювали його з обробкою імператорських яхт. У салоні було влаштовано мармуровий камін, в галереях висіли турецькі килими, адмиральская і капітанська каюти прикрашені червоним деревом, у всіх офіцерських каютах для очищення повітря застосовувалися вентилятори.

Ніс «Дванадцяти апостолів» був прикрашений двоголовим орлом з позолоченими дзьобом, кігтями і коронами. Позолоченою була і кормова різьблення.

Число знарядь на «Дванадцяти апостолів» становило 130. Найпотужнішими з них були 32 (пізніше 28) нові, що з'явилися в 1830-х, 68-фунтові бомбические гармати, встановлені на гондеке (нижньої гарматної палубі). Гармати стріляли як звичайними суцільними ядрами, так і розривними снарядами (бомбами). 



Немає коментарів:

Дописати коментар